Jaguar S-Type és XF, javítsuk együtt :)

Jaguar S-Type, biztosan sokan szeretik ezt a szép autót. Használtan az ára sem rossz. Érdemes e belevágni egy 7-9 évesbe, vagy jöjjön az új 1.2-es Opel Corsa és a lerobbanás mentes nyugodt élet ? Update: és jött a néhány éves XF.

Friss topikok

Címkék

Gázpedál törés - Mert ez az autó is tud meglepetésekkel szolgálni

2018.02.23. 12:58 Kercerece

  Az elmúlt 50.000km-t a legnagyobb megelégedéssel töltöttük együtt az XF-el, amit barkácsoltam a kocsihoz, az inkább tökéletességre törekvés volt, mint hibajavítás. De eljött az a pont, amikor apró, de érdekes meglepetést tartogatott a technika.

 

Autópályán próbáltam meg kövérebb gázzal előzni, amikor hangos reccsenéssel eltört a gázpedál nyaka, közel a tengelyhez, így az egész pedál leesett. Pedig nem rugdostam, nem is álltam rá és különben se vagyok szumós. A kezdeti meglepetést sikerült tempomattal kompenzálni és hazajutottam, az autó becsületére legyen mondva.

 

Kis kutatás után kiderült, hogy 2009-ig fémből készültek a pedálok és a pedál nyak, de 2010-ben a beszállító Hella (Made in Germany...) műanyagra cserélte, több más prémium márka modelljeinél is, így néz ki a törött, balra a pedál taposó része, jobbra a padlóra csavarozott potméter és csatlakozó, nagyjából olyan szögben, ahogy a helyén is lenne;

torott_fekpedal.jpg

Cseréje egyszerű volt, bár kicsi a hely szerelni. Amit a mai napig nem értek, ki engedhette a Hellánál / Jaguarnál gyártásba a műanyag pedálokat ? Ami műanyag, az elöregszik, gyanítom erről az eddig ismeretlen problémáról sok más márka autóinál is egyre többet fogunk hallani. Szerencsére a fékpedálnál még nem tértek át a tömeg/költség csökkentésre.

 

A törést elősegíti, hogy a pedál alatti fehér kickoff kapcsolónál (fotón jobbra alul) alátámasztást kap az erőkar és amikor a kickoff kapcsoló be van nyomva, a pedál ezzel teljesen lenyomva, még akkor sem ér le a pedál alja a padlóig. Ebbe a megoldásba kódolva van a baj.

 

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://stype.blog.hu/api/trackback/id/tr9713678206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.02.23. 13:34:48

Húhh, ez nem gyenge...

Mi van ha padlóállásban maradt volna? Vagy azt a rugó nem engedné?

Kercerece 2018.02.23. 14:47:33

Ahogy nem nyomod ( vagy eltörik :) ), a rugó benn a tengelynél visszahúzza alapállásba. Nem voltam boldog a sztori közben :)

Sajnos a 2009-es fém pedálról nem derült ki, hogy biztosan beépíthető e, ezért egy ugyan olyan cikkszámú műanyagot rendeltem.

Kercerece 2018.02.23. 14:48:49

Illetve utánanézve egy rakás autóban szintén műanyagra váltottak 2010 körül, pl Audik.
süti beállítások módosítása